Ben je uitgevallen met een burn-out? Tijdens je herstelproces vliegen de termen je om de oren en krijg je voor het eerst te maken met veel nieuwe zaken. Zo ook met de term re-integratie in het eerste spoor. Maar wat betekent dit nou eigenlijk, hoe werkt het en wat zijn belangrijke mijlpalen en aandachtspunten rondom re-integratie in het eerste spoor? Hieronder vertellen we je er meer over.
Wat is re-integratie in het eerste spoor?
Re-integratie in het eerste spoor betekent simpel gezegd dat jij als werknemer terugkeert naar jouw huidige functie bij jouw huidige werkgever. Het doel van re-integratie in het eerste spoor is om jou als werknemer te ondersteunen bij je herstel en om je terugkeer naar de werkvloer zo soepel mogelijk te laten verlopen. In principe is de werkgever het altijd verplicht om het jou mogelijk te maken om in je huidige functie te re-integreren, tenzij er zeer zwaarwegende redenen zijn waarom dit echt niet kan.
De belangrijkste kenmerken van deze vorm van re-integratie zijn:
- Je behoudt jouw functie bij je huidige werkgever;
- Tijdens de re-integratie werk je samen met jouw werkgever en de bedrijfsarts aan jouw re-integratie op de werkvloer;
- Tijdens je re-integratie in het eerste spoor is het mogelijk om aanpassingen te doen op je werkplek of in je taken, dit met als doel om jou te ondersteunen bij je herstelproces.
Voordelen van re-integreren bij je eigen werkgever
Re-integratie in het eerste spoor, dus bij je eigen werkgever, brengt voor jou als werknemer verschillende voordelen met zich mee, zoals:
- Je blijft werken in je vertrouwde werkomgeving en collega’s.
- Je weet wat je van je werkzaamheden, de werkomgeving, werktijden en de mensen op de werkvloer kunt verwachten. Dit kan rust geven wanneer dit een prettige omgeving voor je is.
- Door te re-integreren bij je huidige werkgever krijg je minder te maken met veranderingen en onzekerheid.
- Je hoeft niet te solliciteren bij andere werkgevers of uit te vinden wat je wil gaan doen; je weet dat je weer bij je huidige werkgever terecht kunt en kunt zo veel mogelijk re-integreren op je eigen voorwaarden.
Nadelen van re-integreren in het eerste spoor
Hoewel re-integratie in het eerste spoor veel voordelen met zich meebrengt, kunnen er zich ook belemmeringen en uitdagingen bij voordoen. Dit zijn bijvoorbeeld:
- Als de werkomgeving of -cultuur een belangrijke rol speelde in jouw burn-out, is het erg lastig om hier weer te re-integreren. Het kan dan in sommige gevallen juist nadelig zijn voor je herstel om hier te blijven werken.
- Sommige werkgevers hebben onvoldoende begrip voor de situatie van werknemers en leveren te weinig ondersteuning. Het kan dan nadelig zijn om in deze werkomgeving te re-integreren.
- Niet alle werkgevers hebben de mogelijkheden om aanpassingen te doen aan de werkplek of in de taken. Dit kan het lastiger maken om bij deze werkgever te re-integreren in je huidige functie.
Hoe werkt re-integratie in het eerste spoor?
Ga je re-integreren in spoor 1? Dan werkt het ongeveer als volgt:
- Je bedrijfsarts geeft aan wanneer je wel of niet belastbaar genoeg bent om aan re-integratieverplichtingen te voldoen. In de eerste fase van je burn-out zal de bedrijfsarts vaak adviseren om rust te nemen en eventueel om regelmatig (telefonisch) contact te onderhouden met de werkgever.
- Als je belastbaarheid genoeg is toegenomen, zal de bedrijfsarts waarschijnlijk adviseren dat je met de werkgever aan de slag kunt om een re-integratieplan te maken.
- In het re-integratieplan staat hoe je stap voor stap terugkeert naar jouw werkomgeving. Dit is een plan met een opbouwschema waarin er voldoende aandacht moet zijn voor jouw belastbaarheid, behoeften en mogelijkheden als werknemer. Binnenkort bekijk je hier een voorbeeld van een goed opbouwschema.
- Vervolgens ga je het re-integratieplan volgen. Vaak betekent dit dat je eerst eens begint met aanwezig zijn op de werkvloer, wat lichte taken doet of eens een kopje koffie drinkt met je leidinggevende.
- Daarna bouw je vaak rustig in zowel tijd als intensiteit van taken je werkzaamheden op. Er wordt vaak geadviseerd om te beginnen met 1 dag 2 uur werken en dit 2 weken te herhalen. Gaat dit goed? Dan adviseert men om 2 dagen 2 uur te werken en het weer twee weken te herhalen. Vervolgens 3 dagen 2 uur werken, 4 dagen 2 uur, etcetera. Als je op al je reguliere werkdagen 2 uur kunt werken, bouw je vervolgens iedere twee weken een uur per werkdag op. Je gaat dan dus bijvoorbeeld van 5 dagen 2 uur werken, naar 5 dagen 3 uur werken.
- Tijdens het volgen van je re-integratieplan is het belangrijk om regelmatig te evalueren hoe het gaat. Dit doe je in je gesprekken met de bedrijfsarts (vaak 1 keer per 6 weken) en in gesprekken met je leidinggevende of een andere casemanager op je werk. Zo kun je actief bijsturen waar nodig, het aantal uren een week extra herhalen indien nodig of in een later stadium juist de opbouw versnellen als het heel goed gaat.
Belangrijke mijlpalen bij re-integratie in spoor 1
Tijdens je ziekte en het re-integreren op de werkvloer zijn er een aantal belangrijke mijlpalen. Deze mijlpalen hebben te maken met de geldende wet- en regelgeving op het gebied van (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid. Hieronder lichten we deze belangrijke mijlpalen overzichtelijk toe.
- Bijna 6 weken ziek: Probleemanalyse bedrijfsarts: Uiterlijk wanneer je bijna 6 weken ziek bent, heb je een afspraak met de bedrijfsarts. Tijdens dit gesprek stelt de bedrijfsarts een probleemanalyse op. In die probleemanalyse noteert de bedrijfsarts welke klachten je hebt en in hoeverre je wel of niet belastbaar genoeg bent om te werken of te re-integreren. De bedrijfsarts geeft hierin zowel jou als je werkgever advies over eventuele vervolgstappen.
- Bijna 8 weken ziek: Plan van aanpak maken met je werkgever: Binnen 2 weken nadat je het gesprek met de bedrijfsarts hebt gehad, heb je een afspraak met je werkgever. Tijdens deze afspraak stellen jullie samen een plan van aanpak op. Daarin schrijven jullie op wat het doel van de re-integratie wordt (in dit geval is dat dus re-integratie in het eerste spoor) en hoe jullie naar dit doel toe gaan werken. Ook staat in dit plan van aanpak wie op het werk de casemanager wordt rondom jouw ziekteverzuim. Dit zal de persoon worden met wie jij de voortgang van het plan van aanpak en je re-integratie evalueert.
- Minstens iedere 6 weken voortgangsgesprekken met je werkgever: Minstens 1 keer per 6 weken moet je een gesprek hebben met je casemanager op de werkvloer. Tijdens deze gesprekken bespreken jullie hoe het met jou en je re-integratie gaat en of het plan van aanpak nog past bij de huidige situatie. Als er aanpassingen gemaakt worden, leggen jullie dit vast in een verslag.
- Bijna 1 jaar ziek: Eerstejaarsevaluatie opstellen: Ben je bijna een jaar ziek? Dan ga je met je werkgever in gesprek voor de eerstejaarsevaluatie. Tijdens deze evaluatie bespreken jullie samen hoe het afgelopen jaar verlopen is en of jullie het plan van aanpak zijn nagekomen en waarom wel of niet. Ook bespreken jullie samen of het doel van de re-integratie nog steeds hetzelfde blijft en of er nog dingen nodig zijn om jouw re-integratie op het werk zo goed mogelijk te laten verlopen. Dit leggen jullie vast in een verslag. Bewaar het verslag goed, dat heb je namelijk nodig om een WIA-aanvraag te doen als je bijna 2 jaar ziek bent.
- Bijna 2 jaar ziek 1: Eindevaluatie met je werkgever: Ben je bijna 2 jaar ziek en nog niet (helemaal) aan het werk? Dan ga je samen met je werkgever in gesprek voor de eindevaluatie. Jullie bespreken samen hoe de afgelopen periode is verlopen en wat nu de vervolgstappen worden om jou in de toekomst weer te laten deelnemen aan werk. De afspraken uit deze evaluatie leggen jullie vast in een re-integratieverslag. Dit verslag heeft het UWV nodig als je een WIA-uitkering aan wil vragen.
- Bijna 2 jaar ziek 2: WIA-uitkering aanvragen.
Disclaimer: de informatie in dit stuk is gebaseerd op informatie uit deskundige digitale bronnen en op persoonlijke ervaring. Het is geen medisch advies en ieders persoonlijke situatie en ervaring verschilt. Laat je daarom altijd minimaal begeleiden door een huisarts en/of POH-GGZ bij je burn-out en herstel , overleg eventueel of deze aanpak ook voor jou de juiste is of kan zijn.
Meer weten over burn-out en -herstel?
Wellicht vind je dit ook interessant:
Gesprekken met de bedrijfsarts tijdens een burn-out
Re-integratie in het tweede spoor
Dagindeling bij burn-out herstel