Ben je uitgevallen met een burn-out? Dan krijg je waarschijnlijk voor het eerst te maken met een tal van nieuwe termen, instanties en regels. Zo ook met re-integratie in het tweede spoor. Wat betekent re-integreren in spoor 2 nu eigenlijk? Wat zijn de voor- en nadelen van re-integreren in het tweede spoor en wat zijn de belangrijke mijlpalen tijdens je re-integratie in spoor 2? Hieronder lees je er alles over. Zo weet je precies waar je aan toe bent tijdens jouw re-integratieproces.
Wat is re-integratie in het tweede spoor?
Re-integratie in het tweede spoor betekent simpel gezegd dat je niet terug kunt keren naar jouw huidige werkgever. Je gaat dus ergens anders proberen te re-integreren. In principe mag re-integratie in het tweede spoor pas worden opgestart als re-integratie in het eerste spoor (in je eigen functie, eventueel met aanpassingen) niet mogelijk is gebleken. Ook wordt vaak na 1 jaar ziekte het tweede spoor traject opgestart, soms naast het eerste spoor.
Bij re-integratie in het tweede spoor krijg je hulp om passend werk te vinden bij een andere werkgever. Die hulp krijg je bijvoorbeeld van gespecialiseerde re-integratiebureaus die jou begeleiden bij het zoeken naar nieuwe carrièremogelijkheden. Het doel is om jou te helpen bij het vinden van een nieuwe baan die past bij jouw huidige capaciteiten en mogelijkheden.
De belangrijkste kenmerken van re-integratie in het tweede spoor zijn:
- Het traject is gericht op het vinden van passend werk buiten je huidige werkgever om.
- Tijdens het traject werk je samen met je werkgever, re-integratiebureau en bedrijfsarts. Samen proberen jullie te zorgen voor een succesvolle overgang naar een nieuwe baan.
- Je krijgt ondersteuning bij het sollicitatieproces en het vinden van geschikte vacatures. Je krijgt bijvoorbeeld hulp bij het opstellen van je cv, het vaststellen van je kwaliteiten en capaciteiten, het vinden van geschikte vacatures en het voorbereiden op sollicitatiegesprekken.
Voordelen van re-integreren bij een andere werkgever
Re-integratie in het tweede spoor brengt verschillende voordelen met zich mee, zoals:
- Je kunt een nieuwe start maken buiten je huidige werkomgeving om. Zeker als je werkomgeving onveilig of onprettig was, kan dit een positieve bijdrage leveren aan je herstel.
- Doordat je hulp krijgt van een re-integratiebureau dat gespecialiseerd is in het vinden van passend werk in jouw situatie, sta je er niet alleen voor. Je ontdekt met deze hulp misschien wel mogelijkheden waar je eerder nog niet aan had gedacht!
- Je krijgt de kans om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en carrièremogelijkheden te verkennen, ook buiten je huidige vakgebied.
Nadelen van re-integreren in het tweede spoor
Hoewel re-integratie in het tweede spoor voordelen heeft, kan deze vorm van re-integratie ook uitdagingen en belemmeringen met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Een grote verandering zoals het zoeken van een nieuwe baan kan stress met zich meebrengen. Ook kun je hier weerstand bij ervaren.
- Beperkte beschikbaarheid van passende vacatures: In sommige gevallen kan het moeilijk zijn om geschikte vacatures te vinden die aansluiten bij jouw vaardigheden, kennis en mogelijkheden.
- Onzekerheid over het sollicitatieproces en het vinden van nieuw werk: Voor mensen die een lange tijd niet hebben gesolliciteerd, kan het sollicitatieproces en het vinden van nieuw werk een bron van stress en onzekerheid zijn. Je weet bijvoorbeeld niet wat je kunt verwachten van de werkomgeving, leidinggevende of collega’s.
Hoe werkt re-integratie in het tweede spoor?
Het proces van re-integratie in het tweede spoor bestaat uit verschillende stappen:
- Re-integratie in het tweede spoor wordt opgestart wanneer re-integratie in het eerste spoor niet mogelijk blijkt, of nog niet voldoende heeft opgeleverd na een jaar ziekte.
- Als het traject wordt opgestart, begint je samenwerking met een re-integratiebureau. Je krijgt dan een vaste contactpersoon toegewezen. Die persoon gaat samen met jou een plan opstellen om je naar nieuw werk toe te begeleiden.
- Samen stellen jullie jouw mogelijkheden, capaciteiten, wensen en eisen vast. Zo kun je straks gericht op zoek naar passend werk.
- Geschikte vacatures zoeken: Het re-integratiebureau helpt je bij het vinden van vacatures die bij jou passen, op basis van jouw ervaring, opleiding en interesses.
- Sollicitatieactiviteiten: Je krijgt hulp bij het opstellen van je CV, sollicitatiebrieven en het voorbereiden op sollicitatiegesprekken.
- Vind je passend werk bij een andere werkgever? Dan kun je hier indien nodig ook jouw re-integratie verder vormgeven en bijvoorbeeld opbouwen in uren of taalintensiteit.
- Je gaat de eerste periode via een detacheringscontract in dienst bij jouw nieuwe werkgever. Zo blijft je huidige (oude) werkgever in principe verantwoordelijk voor bijvoorbeeld kosten bij ziekte en loopt een nieuwe werkgever minder risico. Dit maakt het aantrekkelijker voor een nieuwe werkgever om jou aan te nemen.
Belangrijke mijlpalen bij re-integratie in spoor 2
Tijdens je ziekteverlof en je re-integratie zijn er meerdere belangrijke mijlpalen. Die mijlpalen hebben te maken met wet- en regelgeving rondom ziekte en werk. Dit zijn:
- Bijna 6 weken ziek: Probleemanalyse bedrijfsarts: Uiterlijk wanneer je bijna 6 weken ziek bent, heb je een afspraak met de bedrijfsarts. Tijdens dit gesprek stelt de bedrijfsarts een probleemanalyse op. In die probleemanalyse noteert de bedrijfsarts welke klachten je hebt en in hoeverre je wel of niet belastbaar genoeg bent om te werken of te re-integreren. De bedrijfsarts geeft hierin zowel jou als je werkgever advies over eventuele vervolgstappen.
- Bijna 8 weken ziek: Plan van aanpak maken met je werkgever: Binnen 2 weken nadat je het gesprek met de bedrijfsarts hebt gehad, heb je een afspraak met je werkgever. Tijdens deze afspraak stellen jullie samen een plan van aanpak op. Daarin schrijven jullie op wat het doel van de re-integratie wordt (in dit geval is dat dus re-integratie in het tweede spoor, dit besluit kun je echter ook later in het proces nemen) en hoe jullie naar dit doel toe gaan werken. Ook staat in dit plan van aanpak wie op het werk de casemanager wordt rondom jouw ziekteverzuim. Dit zal de persoon worden met wie jij de voortgang van het plan van aanpak en je re-integratie evalueert.
- Minstens iedere 6 weken voortgangsgesprekken met je werkgever: Minstens 1 keer per 6 weken moet je een gesprek hebben met je casemanager op de werkvloer. Tijdens deze gesprekken bespreken jullie hoe het met jou en je re-integratie gaat en of het plan van aanpak nog past bij de huidige situatie. Als er aanpassingen gemaakt worden, leggen jullie dit vast in een verslag.
- Bijna 1 jaar ziek: Eerstejaarsevaluatie opstellen: Ben je bijna een jaar ziek? Dan ga je met je werkgever in gesprek voor de eerstejaarsevaluatie. Tijdens deze evaluatie bespreken jullie samen hoe het afgelopen jaar verlopen is en of jullie het plan van aanpak zijn nagekomen en waarom wel of niet. Ook bespreken jullie samen of het doel van de re-integratie nog steeds hetzelfde blijft en of er nog dingen nodig zijn om jouw re-integratie op het werk zo goed mogelijk te laten verlopen. Dit leggen jullie vast in een verslag. Bewaar het verslag goed, dat heb je namelijk nodig om een WIA-aanvraag te doen als je bijna 2 jaar ziek bent. Vaak wordt spoor 2 na een jaar ziekte opgestart.
- Bijna 2 jaar ziek 1: Eindevaluatie met je werkgever: Ben je bijna 2 jaar ziek en nog niet (helemaal) aan het werk? Dan ga je samen met je werkgever in gesprek voor de eindevaluatie. Jullie bespreken samen hoe de afgelopen periode is verlopen en wat nu de vervolgstappen worden om jou in de toekomst weer te laten deelnemen aan werk. De afspraken uit deze evaluatie leggen jullie vast in een re-integratieverslag. Dit verslag heeft het UWV nodig als je een WIA-uitkering aan wil vragen.
- Bijna 2 jaar ziek 2: WIA-uitkering aanvragen.
Disclaimer: de informatie in dit stuk is gebaseerd op informatie uit deskundige digitale bronnen en op persoonlijke ervaring. Het is geen medisch advies en ieders persoonlijke situatie en ervaring verschilt. Laat je daarom altijd minimaal begeleiden door een huisarts en/of POH-GGZ bij je burn-out en herstel , overleg eventueel of deze aanpak ook voor jou de juiste is of kan zijn.
Meer weten over burn-out en -herstel?
Wellicht vind je dit ook interessant:
Re-integratie: wanneer ben je er klaar voor?
Een opbouwschema maken voor je re-integratie
Re-integratie in het eerste spoor
De Wet verbetering poortwachter en burn-out
Gesprekken met de bedrijfsarts tijdens burn-out