Een burn-out heeft een grote impact op je leven. Het kan voelen alsof je hele leven stil is komen te staan en dat de wereld om je heen maar door blijft gaan. Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent en dat er manieren zijn om met je burn-out en deze gevoelens om te gaan! De burn-out is tijdelijk en het is mogelijk om volledig te herstellen van je burn-out. In dit artikel delen we praktische tips en adviezen die jou helpen bij je herstelproces. Lees dus snel verder!
Zoek professionele hulp
Ben je uitgevallen met een burn-out? Denk dan alsjeblieft niet dat je jouw herstelproces wel even alleen kunt doen. Het is écht cruciaal om professionele hulp te zoeken als je te maken hebt met een burn-out. Een POH-GGZ, psycholoog of coach kan je ondersteunen bij het begrijpen en aanpakken van je symptomen, en je advies geven over welke keuzes er wanneer goed zijn voor je herstel. Aarzel dus niet om hulp te vragen en zoek een hulpverlener die bij je past. De juiste zorgprofessional helpt jou de onderliggende oorzaken van je burn-out te identificeren en effectieve copingstrategieën te ontwikkelen waar je voor de rest van je leven baat bij hebt!
Neem afstand en rust
Neem zoveel mogelijk afstand van je werk en andere stressfactoren om goed te herstellen van je burn-out. Plan regelmatig rustmomenten in je dag en zoek ontspanningstechnieken die voor jou werken, zoals mindfulness, meditatie of ademhalingsoefeningen. Luister naar je lichaam en geef jezelf toestemming om te rusten zonder schuldgevoelens. Het is belangrijk om te erkennen dat rust een essentieel onderdeel is van het herstelproces en dat het oké is om jezelf even op de eerste plaats te zetten.
Lees hier meer over de fases van burn-out herstel en hier over een goede dagindeling tijdens het herstellen van je burn-out
Leer je grenzen herkennen en aangeven
Veel mensen die te maken krijgen met een burn-out, hebben stelselmatig te veel van zichzelf gegeven. Je bent waarschijnlijk gedurende een lange periode over je eigen grenzen heen gegaan en voelt ze nu misschien ook niet meer goed aan. Als je een burn-out hebt, liggen je grenzen anders en krijg je te maken met meer beperkingen.
Voor je herstel is het erg belangrijk om naar de signalen van je lichaam te luisteren, je grenzen aan te voelen en deze aan te geven waar nodig. Maak van zelfzorg een prioriteit: besteed taken uit waar het kan, zeg afspraken af waar nodig en verplicht jezelf tot niets wat even niet gaat. Dit helpt je om de beperkte energie die je nog hebt te bewaren voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn.
Pak de oorzaken van je burn-out aan
Om duurzaam te herstellen van een burn-out, is het belangrijk om de onderliggende oorzaken te identificeren en stap voor stap aan te pakken. Dit kan betekenen dat je anders leert omgaan met stress, meer aandacht besteedt aan je gezondheid, meer dingen doet die je energie geven en/of dat je op een andere manier moet gaan werken. Zoek naar positieve veranderingen die je kunt aanbrengen in je levensstijl en omgeving. Een professional kan je hier goed bij helpen en ziet vaak ook waar jouw blinde vlekken zitten.
Stap voor stap vooruit
Het herstellen van een burn-out is een proces dat tijd en geduld vergt. Zet kleine stappen en wees trots op elke vooruitgang die je boekt, hoe klein ook. Beloon jezelf voor je inspanningen en wees niet te streng voor jezelf als dingen niet meteen perfect gaan. Elke stap in de goede richting is een overwinning. Het is belangrijk om te erkennen dat herstel geen lineair proces is en dat er goede en slechte dagen zullen zijn. Het is oké om af en toe een stap terug te doen, zolang je maar blijft focussen op het grotere geheel.
Wees niet bang om steun te zoeken
Herstellen van een burn-out doe je niet alleen! Maak gebruik van de steun van vrienden, familie en/of collega’s. Wees open en eerlijk over je situatie, en vraag gerust om hulp wanneer dat nodig is. Het delen van je ervaringen en gevoelens kan heel bevrijdend zijn en je helpen omgaan met je burn-out. Het is belangrijk om te erkennen dat je niet alleen bent, dat er mensen zijn die om je geven en dat die mensen bereid zijn om je te helpen in moeilijke tijden.
Disclaimer: de informatie in dit stuk is gebaseerd op informatie uit digitale bronnen en op persoonlijke ervaring. Het is geen medisch advies en ieders persoonlijke situatie en ervaring verschilt. Laat je daarom altijd minimaal begeleiden door een huisarts en/of POH-GGZ bij je burn-out en herstel , overleg eventueel of deze aanpak ook voor jou de juiste is of kan zijn.
Meer weten over burn-out en -herstel?
Wellicht vind je dit ook interessant:
Re-integratie, wanneer ben je er klaar voor?
Voorbeeld opbouwschema bij re-integratie na burn-out
Re-integratie in het eerste spoor
Re-integratie in het tweede spoor
Zo werkt het herstellen van een burn-out